Nie uwierzysz, z czego zrobione są te chrupiące krążki. Panowie uwielbiają tę przekąskę

Nie uwierzysz, z czego zrobione są te chrupiące krążki. Panowie uwielbiają tę przekąskę

Dodano: 
Krążki cebulowe w boczku
Krążki cebulowe w boczku Źródło:Shutterstock / Tatiana Volgutova
Pewnie, że na przekąskę można chrupać paluszki. Jednak ta przekąska z wędzonego boczku z soczystym wnętrzem to prawdziwe mistrzostwo świata. Umili oglądanie filmu lub meczu, a robi się ją ekspresowo.

Przekąski zjada się z prawdziwą przyjemnością. Są bowiem zwykle smaczne, a przy tym wygodne w jedzeniu. Najchętniej sięga się po coś na ząb w wolnej chwili. A właśnie taką, jest oglądanie filmu czy meczu. Dziś proponujemy wam przekąskę, która nie tylko fantastycznie wygląda, ale też doskonale smakuje. A robi się ją z wędzonego boczku i pospolitego warzywa, czyli cebuli.

Jaka cebula jest najlepsza na cebulowe krążki?

Do przygotowania krążków z cebuli pieczonych w boczku warto wybrać duże cebule. Po pokrojeniu ich na krążki, łatwo będzie je owinąć boczkiem. Oczywiście środkowe części cebuli można po prostu owinąć plastrami boczku lub wykorzystać do zupełnie innej potrawy.

Jeśli zaś chodzi o odmianę cebuli, to do tej potrawy nadaje się w zasadzie każda cebula. Może być żółta, biała lub czerwona, choć ta pierwsza jest zwykle najtańsza. Ważne jednak, by cebula była zdrowa i nie obsuszona. Mało soczyste krążki cebuli po upieczeniu mogą być zbyt twarde.

Jak zrobić krążki cebuli w wędzonym boczku?

Do przygotowania tej przekąski najlepiej sprawdzi się boczek wędzony, krojony w wąskie, cieniutkie plasterki.

Przepis: Krążki cebuli w boczku

Chrupiąca przekąska z krążków cebuli owiniętych wędzonym boczkiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 200 g cienkich, wąskich plasterków wędzonego boczku
  • ostra mielona papryka

Sposób przygotowania

  1. Krojenie cebuliCebule obierz, pokrój w poprzek w plastry o grubości ok. 1 cm. Ze środka każdego plastra wyjmij mniejsze krążki, tak by pozostały tylko 2 warstwy cebuli. Oprósz je ostrą papryką.
  2. Owijanie cebuli boczkiemKażdy podwójny krążek cebuli owiń jednym plasterkiem boczku, tak by kolejne zwoje zachodziły na siebie. Końcówkę boczku wsuń pod warstwę boczku lub przypnij wykałaczką, by się nie odwijała.
  3. Pieczenie krążków cebuliPiekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej krążki cebuli w boczku. Piecz 15-20 minut, aż boczek ładnie się zrumieni.

Przygotowania krążków cebuli w boczku – kilka wskazówek

Krążki z cebuli i boczku można przygotować na kilka sposobów.

  • Zamiast piec krążki w piekarniku, da się je też upiec na grillu. Trzeba je tylko położyć z boku rusztu, by nie spiekły się zbyt szybko i by cebula zdążyła zmięknąć. Cebulowo-boczkowe krążki można też usmażyć na patelni z nieprzywieralną powłoką. Najlepiej robić to na średnim ogniu.
  • Krążki cebuli przed owinięciem boczkiem można zanurzyć np. w pikantnym sosie. Dobrze też sprawdzi się sos BBQ czy ostra musztarda.
  • Krążki cebulowe w boczku doskonale smakują podane np. z sosem czosnkowym, paprykowym.

Czytaj też:
Szparagi w tym cieście to mój sezonowy hit. Zawsze robię podwójną porcję
Czytaj też:
Moje pierożki a la pizza smakują na ciepło i zimno. Na majówkę naszykuję ich dwie blachy