Te 3 wersje szparagów smakują obłędnie. Nigdy nie wiem, który przepis wybrać na pyszny obiad lub kolację

Te 3 wersje szparagów smakują obłędnie. Nigdy nie wiem, który przepis wybrać na pyszny obiad lub kolację

Dodano: 
Szparagi z piekarnika z serem
Szparagi z piekarnika z serem Źródło:Shutterstock / allllbert0
Szparagi to pyszne i zdrowe warzywa sezonowe, które można przygotować na wiele sposobów. Moi bliscy bardzo lubią szparagi w każdej odsłonie. Zachęcam do wypróbowania poniższych przepisów na szparagi z piekarnika.

Szparagi z piekarnika to ekspresowe w przygotowaniu danie, do którego pasują różne dodatki. Poniżej znajdziesz przepisy na szparagi z piekarnika z dodatkiem boczku oraz z czosnkiem i serem tylżyckim (możesz dodać do szparagów inny ser) bądź pod pierzynką z sosu beszamelowego i parmezanu. Wszystkie smakują wyśmienicie.

Jak zrobić szparagi z piekarnika?

Szparagów przed włożeniem do piekarnika nie trzeba obgotowywać. Wystarczy je umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania razem z dodatkami. Aby móc skosztować pysznego dania, trzeba zapiekać szparagi w 180-200 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez kilkanaście minut.

Porada: jeżeli twój piekarnik przypala potrawy, to piecz szparagi w temperaturze 180 stopni Celsjusza, wydłużając czas pieczenia o kilka minut.

Jak zrobić szparagi zapiekane z boczkiem?

To jedna z moich ulubionych wersji szparagów. Świetnie smakuje, a do tego jej zrobienie jest bardzo proste.

Przepis: Szparagi z piekarnika z boczkiem

Szparagi zapiekane z boczkiem doskonale smakują podane na ciepło.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 600 g szparagów
  • 200 g gotowanego lub pieczonego boczku
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBoczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na suchej patelni, żeby wytopił się tłuszcz. Polecam użyć chudego boczku. Jeżeli boczek jest bardzo tłusty, to możesz odkroić nadmiar tłuszczu lub zrezygnować z dodawania oliwy. W międzyczasie przygotuj szparagi. Zielone szparagi umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odłam zdrewniałe końcówki. Białe szparagi umyj, osusz, obierz ze skórki i odłam zdrewniałe końcówki.
  2. Przekładanie do naczynia żaroodpornegoPrzełóż szparagi do naczynia żaroodpornego. Dodaj podsmażony boczek razem z tłuszczem (może być ciepły) i delikatnie wymieszaj – tłuszcz powinien obtoczyć szparagi. Jeżeli tłuszczu jest zbyt mało, to dodaj oliwę. Możesz również owinąć szparagi cienkimi plasterkami boczku lub szynką parmeńską i posmarować oliwą.
  3. PrzyprawianieDopraw szparagi niewielką ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  4. PieczenieWstaw naczynie ze szparagami do rozgrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i piecz do miękkości szparagów – 10-15 minut.

Gotowe szparagi zapieczone z boczkiem podawaj gorące. Możesz przed podaniem posypać potrawę startym serem.

Jak zrobić szparagi z czosnkiem i serem?

Przepis: Szparagi zapiekane z czosnkiem i serem

Czosnek i ser to dodatki idealne do zapiekanych szparagów. Tak przygotowane danie smakuje wykwintnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 600 g szparagów
  • 200 g sera tylżyckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZielone szparagi umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odłam zdrewniałe końcówki. Białe szparagi umyj, osusz, obierz ze skórki i odłam zdrewniałe końcówki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Ser tylżycki zetrzyj na tarce o małych lub dużych oczkach (wedle uznania). Klarowane masło lekko podgrzej – powinno mieć płynną konsystencję.
  2. Przekładanie do naczynia żaroodpornegoDo naczynia żaroodpornego przelej masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i wymieszaj. Dodaj szparagi i obtocz je w maśle z czosnkiem, delikatnie potrząsając naczyniem do zapiekania.
  3. Przyprawianie i dodanie seraGdy wszystkie szparagi będą obtoczone w tłuszczu, posyp je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przyprawione szparagi posyp serem tylżyckim lub innym serem.
  4. PieczenieWstaw naczynie ze szparagami do rozgrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i piecz do miękkości szparagów – 10-15 minut.

Szparagi zapiekane z czosnkiem, klarowanym masłem oraz serem podawaj gorące. Możesz przed podaniem posypać potrawę posiekanym szczypiorkiem.

Jak zrobić szparagi pod pierzynką z sosu beszamelowego?

Przepis: Szparagi z piekarnika z sosem beszamelowym

Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym to sycące danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 600 g szparagów
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Na sos:

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały lub czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZielone szparagi umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odłam zdrewniałe końcówki. Białe szparagi umyj, osusz, obierz ze skórki i odłam zdrewniałe końcówki.
  2. Układanie w naczyniu żaroodpornym i przyprawianieUłóż szparagi w naczyniu żaroodpornym. Skrop je 1/2 łyżki oliwy i delikatnie wymieszaj. Dopraw szparagi niewielką ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu (opcjonalnie).
  3. Przygotowanie sosu beszamelowegoW niewielkim rondelku roztop masło (uważaj, żeby się nie przypaliło). Gdy masło się roztopi, dodawaj stopniowo mąkę pszenną, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Z masła i mąki powinna powstać jednolita masa (jasna zasmażka). Dodaj lekko podgrzane mleko i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotuj do momentu, aż sos będzie miał gęstą konsystencję. Jeżeli zaczną tworzyć się grudki, to rozetrzyj je łyżką. Dopraw sos do smaku solą, białym lub czarnym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ułożone w naczyniu do zapiekania szparagi zalej ciepłym sosem beszamelowym (Uwaga: nie polewaj sosem główek szparagów).
  4. PieczenieWstaw naczynie ze szparagami do rozgrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i piecz do miękkości szparagów – 10-15 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia dodaj starty na tarce parmezan.

Gotowe szparagi pod pierzynką z sosu beszamelowego podawaj gorące.

Porada: jeżeli chcesz, aby ser się przypiekł, to możesz dodać go razem z sosem beszamelowym.

Jakie szparagi nadają się do zapiekania?

W piekarniku można przygotować zarówno zielone, jak i białe szparagi. Zielone szparagi mają bardziej wyrazisty smak, nie wymagają obierania ze skórki oraz szybciej stają się miękkie. Białe szparagi przed pieczeniem trzeba koniecznie obrać ostrym nożem lub obieraczką do warzyw. Niezbędne jest także wydłużenie czasu pieczenia białych szparagów o kilka minut (w zależności od grubości warzyw).

Porada: do zapiekania najlepiej nadają się jędrne i cienkie szparagi, które szybko stają się miękkie i nie są łykowate.
Z poniższych przepisów przygotujesz 4 duże lub 6 mniejszych porcji szparagów z piekarnika.

Czy szparagi można obgotować przed pieczeniem?

Jeżeli chcesz skrócić czas pieczenia szparagów, to możesz ugotować je al dente w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Jak gotować szparagi? Najlepiej robić to specjalnym garnku z wkładem, który ułatwia wyjęcie i odcedzenie warzyw. Ugotowane al dente szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj inne składniki i zapiekaj nie dłużej niż 5 minut.

Czytaj też:
Szparagi w tym cieście to mój sezonowy hit. Zawsze robię podwójną porcję
Czytaj też:
Grillowanie szparagów w boczku to najlepszy sposób na to warzywo. Smakują obłędnie